top of page
Image by Nuno Marques

Güneş Enerjisi Sistemleri

Enerji Maliyetinizi Sıfıra İndirin!

İzmir merkezli Işık Mühendislik olarak, konutlar ve ticari işletmeler için etkili ve verimli güneş enerjisi sistemleri çözümleri sunuyoruz. Işık Mühendislik'in güneş enerjisi çözümleri ile şebekeden bağımsız hale gelerek, kendi enerji arz güvenliğinizi sağlayın. ​Enerjinizi güneşten üretirken elektrik faturalarınızı azaltın veya sıfırlayın. Enerji maliyetlerinizi düşürürken güneşin gücüyle karbon ayak izinizi azaltın ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakın! 

 

Işık Mühendislik ile güneşin gücünü keşfedin.

Güneş Enerjisi Santrali Çeşitleri Nelerdir?

Güneş enerjisi santralleri kendi aralarında şebekeye bağlanma şekillerine göre 4 sınıfa ayrılabilir. GES çeşitleri aşağıdaki gibidir.

  • On Grid Sistem

  • Off Grid Sistem

  • Hybrid Sistem

  • Öz Tüketim Sistem

On Grid Sistem

On grid sistemde enerji tüketiminin gerçekleştiği ev, fabrika, iş yeri gibi yapılarda güneş enerjisi sistemi şebekeye bağlıdır. Elektrik üretimin tüketimden fazla olduğu saatlerde tüketim fazlası elektrik şebekesine verilir, elektrik tüketimin üretimden fazla olduğu saatlerde ise gerekli olan enerji şebekeden çekilir. Ay sonunda toplam üretim ve toplam tüketim çift yönlü sayaçlar aracılığıyla hesaplanarak faturada mahsuplaşma gerçekleştirilir.

Off Grid Sistem

Off grid sistemler enerji tüketimin gerçekleştiği yerde herhangi bir elektrik şebeke bağlantısının olmadığı sistemlerdir. Off grid sistemlerde enerji akü veya lityum bataryalarda depolanır. Güneş enerjisi sisteminin elektrik ürettiği saatler tüketimin fazlası akü veya lityum bataryalarda depolanarak elektrik üretimin olmadığı veya tüketime yetmediği saatlerde tüketimi destekler.

Hybrid Sistem

Hybrid sistem güneş enerjisi santralinin, elektrik şebekesinin, akü veya lityum bataryaların birlikte kullanıldığı sistemdir. On grid sistem elektrik depolaması sayesinden elektrik kesintilerinden etkilenmez. On grid sistemde elektrik üretimin tüketimden az olduğu ve akü veya bataryalarda depolanan enerji bittiği zaman elektrik şebekesi devreye girerek tüketimi karşılar.

Öz Tüketim Sistem

Öz tüketim sistem genellikle tarımsal sulama gibi üretilen elektriğin direkt olarak tüketildiği sistemlerdir. Bu sistemlerde genellikle elektrik şebeke bağlantısı ve akü veya batarya grubu kullanılmaz. Öz tüketim sistemler şebekeye bağlı olmayacağı için faturada mahsuplaşma da olmayacağından kurulum için gerekli süre evrak işi olmaması sebebiyle çok daha kısadır.

Kurulum Yerlerine Göre Güneş Enerjisi Santralleri

Güneş enerjisi santralleri birçok noktada kurulabilir. Bunları genel olarak sınıflandırmak gerekirse arazi ges, çatı ges, tarımsal sulama ges olarak sınıflandırılabilir.

Arazi Ges

arazi ges

Arazi Ges sistemleri güneş enerjisi panellerinin düz veya düzlenmiş bir araziye kurulumunun gerçekleştiği santrallerdir. Arazi Ges sistemlerinde santral kurulum evrakları düzenlendikten ve gerekli izinler alındıktan sonra öncelikle solar konstrüksiyon işlemleri gerçekleştirilir ve daha sonra güneş panelleri kurulumu gerçekleştirilerek sistem devreye alınır. Bu sistemler genellikle lisanslı güneş enerjisi santrali kurulumlarında kullanılır.

Çatı Ges

çatı ges

Çatı Ges sistemleri özellikle fabrikaların, iş yerlerinin ve konutların çatılarında kullanılmaktadır. Çatı Ges sistemlerinde çatının yapıldığı malzemeye ve eğimine göre konstrüksiyon malzemeleri seçilmektedir. Özellikle Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenlemesi mevzuatı doğrultusunda Avrupa Birliği'ne ürün ihraç eden firmaların karbon ayak izlerini düşürmeleri gerekmektedir. İşte bu noktada çatı ges sistemleri firmaların en büyük çözüm kaynağı olmaktadır. Çatı güneş enerjisi santralleri ile firmalar hem elektrik faturası maliyetlerini hem de karbon ayak izlerini düşürmektedir. Böylelikle Sınırda Karbon Düzenlemesi mevzuatında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmektedir.

 

Konutlarda çatı ges kullanımı ise tüketilen enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi mantığı ile uygulanmaktadır. 25 kW kurulu güce kadar olan güneş enerjisi santralleri konut çatılarında uygulanmaktadır. Bu sistemler on grid, off grid, hybrid şekillerde çeşitlendirilebilir. Şebekeye bağlı olmayan off grid sistemlerde fatura sonunda herhangi bir mahsuplaşma olmayacağı için gerekli izinlerin alınması süreci oldukça kısadır. On grid ve hybrid sistemlerde ise elektrik dağıtım şirketlerine proje başvurusu gerekmektedir. Konutlarda kullanılan çatı ges sistemleri ile elektrik faturanızı azaltabilir veya sıfırlayabilir, daha temiz bir dünyayı gelecek nesillerinize bırakabilirsiniz.

Tarımsal Sulama Ges

tarımsal sulama ges

Tarım alanlarında sulamanın yeraltı kaynaklarından sondaj ve pompayla sağlandığı durumlarda tarımsal sulama ges çözümleri kullanılmaktadır. Elektrik şebekesine erişimin olmadığı veya olsa bile yüksek fatura bedelleri ödemek istemeyen ve daha çevreci bir üretimi benimseyen kişiler için güneş enerjisi santrali kurulumu harika bir çözümdür. Tarımsal sulama ges sistemlerinin elektrik şebekesine bağlı olmadığı durumlarda herhangi bir proje başvurusu ve evrak düzenlemesi gerekmeyeceği için ges kurulumları 1-2 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Işık Mühendislik, güneş enerjisi santralleri, ve güneş enerjisi konusunda güvenilir bir iş ortağı arıyorsanız, sizin için doğru adrestir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page